Sportfysiotherapie

Binnen onze praktijk wordt de sportfysiotherapie verzorgd door Omer Sinke en Roeline van Kleef. Omer is al sinds 1988 NVFS sportfysiotherapeut en heeft ruime ervaring met het revalideren en begeleiden van sporters. Roeline is in juni 2011 afgestudeerd als Master Fysiotherapie aan de Hogeschool Utrecht en heeft hier de meest recente (wetenschappelijk onderbouwde) kennis met betrekking tot sportspecifieke testen en trainingsmethoden opgedaan. Beide sportfysiotherapeuten zijn geregistreerd in het centraal kwaliteitsregister van het KNGF.

Wat kan een sportfysiotherapeut voor je betekenen?

Uiteraard kan hij of zij je bijstaan wanneer je een blessure hebt. Maar een sportfysiotherapeut kan je ook adviseren over de opbouw van je training, over schoenen en braces of hij/zij helpt je bij de keus van een sport die bij jou past.

Dat geldt niet alleen in een medische setting – als de dokter je doorverwijst. Je kunt zelf rechtstreeks met de sportfysiotherapeut een afspraak maken. Welke afspraak of behandeling voor vergoeding in aanmerking komt, is afhankelijk van je verzekering

Geblesseerde sporters – behandeling en begeleiding

Je bent geblesseerd. Dat is erg vervelend! Natuurlijk wil je zo snel mogelijk weer in het veld staan of op de fiets zitten. Een sportgerichte behandeling en begeleiding bij de sportfysiotherapeut zorgen daarvoor. Sport minded als hij is, weet de sportfysiotherapeut hoe je je voelt en hij zal er alles aan doen om je zo snel mogelijk weer op niveau te krijgen. Natuurlijk analyseert hij eerst nauwkeurig wat er is gebeurd en behandelt hij je blessure na verwijzing door de arts. Maar hij adviseert je ook hoe je tijdens deze vervelende periode zo fit mogelijk kunt blijven. Je loopt dan zo min mogelijk achterstand op.

Binnen de sportfysiotherapie wordt er aandacht besteed aan de vijf grondmotorische eigenschappen:

  • Kracht
  • Snelheid
  • Lenigheid
  • Coördinatie
  • Uithoudingsvermogen

Per sport verschilt de volgorde van belangrijkheid van bovengenoemde eigenschappen. De sportfysiotherapeut zal door middel van een analyse van uw sport een revalidatie aanbieden waarbij de voor uw sport belangrijke eigenschappen centraal staan. Er wordt dus sportspecifiek gerevalideerd.

Beginnende sporters

Ook voor mensen die nog niet in een sport actief zijn, maar wel plannen hebben om te starten met sporten kan de sportfysiotherapeut iets betekenen. Veel mensen willen wel sporten of bewegen, maar weten niet goed hoe. De sportfysiotherapeut kan je helpen bij het kiezen van een activiteit die bij je past. Hij is deskundig op het gebied van het menselijk lichaam en dan speciaal als het gaat om sporten en bewegen. Hij kan je vertellen wát je kan doen en hóe je het kunt doen. Met andere woorden: hij geeft advies en kan je er ook bij begeleiden.